FILM: Het verhaal achter 'Stoner' *uitverkocht*

met inleiding door Auke Hulst
Wanneer22 maart 2017, 20.00
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€5 / gratis
Met Auke Hulst

De documentaire The Act of Becoming vertelt het verhaal achter de herontdekte klassieker Stoner. Waarom vielen lezers wereldwijd een paar jaar geleden massaal voor deze tot dan toe onopgemerkte roman uit 1965? Wie was John Williams? Wat is het raadsel van Stoner?

Dit programma is uitverkocht. Eventueel niet-opgehaalde kaarten komen vlak voor aanvang aan de deur in de verkoop.

 

Toen John Williams Stoner in 1965 publiceerde, werden er 2000 exemplaren van verkocht en stierf de roman een stille dood. Zo'n vijftig jaar na publicatie werd Stoneropeens herontdekt: kakelverse uitgaves verschenen, critici schreven lyrische recensies en Stoner werd geprezen als een van de beste Amerikaanse romans van deze tijd.
The Act of Becoming is een film over literatuur, en in het bijzonder over de liefde die mensen kunnen voelen voor een boek. Journalisten, schrijvers, vertalers en uitgevers, onder wie de Nederlandse uitgever van Stoner Oscar van Gelderen, delen hun liefde voor het boek. Voor elk van hen geldt dat het lezen van Stoner hun leven veranderde. Zo ook voor romanschrijver Auke Hulst. Voorafgaand aan de documentaire leidt Hulst de film in.

Auke Hulst schreef over zijn jeugd in buurtschap Denemarken Kinderen van het Ruige Land. Later verschenen van zijn hand de romans Slaap zacht, Johnny Idaho en En ik herinner me Titus Broederland. Naast auteur is Hulst ook literatuurcriticus, reisjournalist en essayist voor o.a. NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en De Standaard.
In 2014 reisde Auke Hulst naar Amerika en sprak er met John Williams' weduwe Nancy en enkele van zijn vrienden.

Engels gesproken, geen ondertiteling. Inleiding in het Nederlands.