Film met inleiding: Hugo Claus

Inleiding door Suzanne Holtzer
Wanneer22 maart 2018, 20:00 uur
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€7
Met Suzanne Holtzer
Antwerpen heeft 2018 uitgeroepen tot het Hugo Claus-jaar. Tien jaar na zijn overlijden herdenkt het Letterenhuis, de beheerder van het Clausarchief, de veelzijdige auteur en zijn oeuvre met een gevarieerd programma. In het kader van dit bijzondere jaar vertonen wij de documentaire Wreed Geluk. Claus, Vlaanderen en de liefde van regisseur John Albert Jansen, waarin een associatieve reis door het Vlaanderen van Claus wordt gemaakt aan de hand van een aantal van zijn kerngedichten. De poëzie staat centraal, omdat deze volgens Jansen de kern vormt van Claus’ kunstenaarschap. Voorafgaand aan de filmvertoning vertelt Suzanne Holtzer in een korte inleiding over de auteur en zijn werk. Holtzer was jarenlang werkzaam als Claus' redacteur en eind februari verschijnt haar boek Hugo Claus, Con amore, een eerbetoon aan de befaamde Vlaamse auteur.
 

 
LET OP: vanaf januari 2018 zijn de films niet meer 5 euro, maar 7 euro met en drankje erbij. Huisvrienden kunnen zoals gebruikelijk met een strip betalen en krijgen daarvoor entree & een consumptie.
 
Over Suzanne Holtzer
De film wordt ingeleid door Suzanne Holtzer. Holtzer werkte als Claus' redacteur bij De Bezige Bij jarenlang nauw met de auteur samen, waardoor ze een persoonlijke band met hem opbouwde. Daarnaast schreef ze veel over zijn werk en verzorgde ze onder andere de inleiding voor Claus' bloemlezing Het Huis van de Liefde. Een week voor deze filmvertoning verschijnt haar boek Hugo Claus, Con amore bij uitgeverij Lannoo dat ze samen met Marc Didden schreef. Dit boek is zoals de auteurs zelf mooi omschrijven 'een liefdesverklaring aan de totaalkunstenaar Hugo Claus.' Lees hier haar column 'cobra' die ze schreef over Claus en voordroeg tijdens een poëziesessie.

Over de auteur
Belgisch grootste auteur Hugo Claus debuteerde al jong op 21-jarige leeftijd met de roman De Metsiers. Hierna volgden nog velen publicaties, waaronder zijn bekendste en veelgeprezen roman, Het verdriet van België in 1983. Zijn grote talent voor schrijven bleef niet onopgemerkt, zo ontving Claus meer dan 40 literaire onderscheidingen en werd hij een aantal keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Naast romans schreef Claus ook toneel, scenario's en was hij actief als regisseur en beeldend kunstenaar. Maar bovenal was Claus dichter. Hij schreef ongrijpbare poëzie en beoefende verschillende genres. Zijn Vlaamse collega Herman de Coninck zei hierover: 'Claus is een zegen voor de Nederlandse poëzie omdat hij in zijn eentje tien genres beoefent, die zonder hem afgeschreven zouden worden'
 
Over de film
Volgens regisseur John Albert Jansen gaf Claus, vaak omschreven als een gesloten persoon, zichzelf het meest bloot in zijn poëzie. Dit vormde voor Jansen de aanleiding voor zijn documentaire Wreed Geluk. Claus, Vlaanderen en de liefde (2009). In de film met als centrale thema de vergankelijkheid van de lust, word je als kijker aan de hand van een aantal kerngedichten van Claus meegenomen door het landschap van Vlaanderen. De poëtische en filmische kracht van de gedichten komt naar voren doordat Claus en naaste collega's de gedichten voordragen, waarbij beelden, landschappen en personages worden getoond om zo een compositie neer te zetten die het leven en werk van Hugo Claus eer aandoet.
 
Ook dit programma is gratis i.c.m. de Literatuurhuispas. De Literatuurhuispas krijgt u als u Huisvriend van Het Literatuurhuis wordt. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.
 
Foto: Coll. Koning Boudewijnstichting/Letterenhuis