Masterclass Recenseren

Door Rob Schouten en Janita Monna
Wanneer7 april 2018, 10.00-16.00 uur
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€225
Met Rob Schouten en Janita Monna
Er worden meer boeken gerecenseerd dan ooit, niet in de bladen maar vooral op recensiewebsites en boekenblogs. Een mening over een boek is gauw gegeven. Maar een mening onderbouwen is wat anders. Wat zijn de noodzakelijke elementen van een recensie? Hoe schrijf je over poëzie? Hoe schrijf je over een minder geslaagd boek? Zijn er regels waaraan een recensent zich te houden heeft? Wat maakt een criticus gezaghebbend?
 

 
Deze tweedaagse Masterclass leert je aan welke criteria een goede recensie moet voldoen. Waar let je op tijdens het lezen: compositie, stijl, psychologie van de personages en hoe onderbouw en verantwoord je je oordeel? Hoe schrijf je een recensie die ook begrijpelijk is voor degene die het boek nog niet heeft gelezen. Moet je citeren en hoeveel? Hoeveel woorden mag/moet een recensie tellen?
Deze en andere vragen worden behandeld op zaterdag 7 en14 april. Voorafgaand aan deze masterclasses wordt een opdracht meegegeven, die tijdens de twee cursusdagen besproken wordt.
 
Na afloop van de Masterclass is het de bedoeling dat je in staat bent een roman/dichtbundel te interpreteren, samen te vatten en daarvan verslag kunt doen op een persoonlijke en overtuigende manier.
 
Het is alleen mogelijk je voor beide de dagen op te geven. Na de cursus kan je eventueel aan de slag als recensent (op vrijwillige basis) bij bijvoorbeeld www.LiterairNederland.nl.
 
Hoe er inhoudelijk gewerkt gaat worden, wordt binnenkort bekend gemaakt.
 
De Masterclass is bedoeld voor belezen online recensenten, bloggers en overige belangstellenden met een goede pen die zich willen bekwamen in het recenseren.
 
Met: Rob Schouten en Janita Monna
Kosten: €225 ( schrijfmateriaal en lunch, koffie/thee en borrel na afloop inbegrepen)
Data: 7 & 14 april 2018
 
Over de docenten
De Masterclass wordt verzorgd door literatuurcriticus Rob Schouten en poëzierecensent Janita Monna. Schouten ontwikkelde zich naast zijn veelgeprezen werk als dichter en auteur, tot gerenommeerd literatuurcriticus. Hij nam plaats in talloze literaire jury's en schreef onder andere als poëzierecensent voor het weekblad Vrij Nederland. Op dit moment schrijft hij columns en recensies voor het dagblad Trouw. Monna schrijft tevens voor Trouw; wekelijks verschijnt een poëzierecensie van haar hand en daarnaast verzorgt ze een maandelijkse column in het dagblad.

Deze masterclass wordt gepresenteerd door Literair Nederland i.s.m. Het Literatuurhuis.
 
Foto: Ivar Pel