Film met inleiding: Marcel Proust

inleiding door Rokus Hofstede
Wanneer5 april 2018, 20:00 uur
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€7
Met Rokus Hofstede
Op donderdagavond 5 april vertonen we de film Un Amour de Swann, een verfilming van het eerste deel van Prousts levenswerk: Op zoek naar de verloren tijd. Regisseur Schlöndorff bleef in het scenario trouw aan de oorspronkelijke dialogen uit een van de hoogtepunten van de wereldliteratuur. De film wordt ingeleid door schrijver Rokus Hofstede, hij heeft verschillende vertalingen van Proust op zijn naam staan waaronder het recent verschenen Swanns kant op. Un Amour de Swann wordt gedraaid in het licht van de cursus 'Proust lezen', die op 7 maart bij ons van start gaat onder leiding van hoogleraar Maarten van Buuren.
 
LET OP: vanaf januari 2018 zijn de films niet meer 5 euro, maar 7 euro met een drankje erbij. Huisvrienden kunnen zoals gebruikelijk met een strip betalen en krijgen daarvoor entree & een consumptie.
De film is Frans gesproken en Engels ondertiteld.
Over het boek
In 1907 begon Marcel Proust aan zijn veelzijdige romancyclus Op zoek naar de verloren tijd, waaraan hij doorschreef tot zijn dood. Het alom geprezen boek over de zoektocht naar de werkelijkheid van ons bestaan, groeide uit tot een van de belangrijkste werken uit de twintigste eeuw. De zintuigelijke proza van Proust brengt je terug naar het Parijse societyleven van eind 19e, begin 20e eeuw en vertelt in 3000 pagina's over diverse liefdesgeschiedenissen. Het eerste deel van het verhaal, De kant van Swann,bevat een op zichzelf staande kleine roman,Een liefde van Swann, waarin de romancyclus als geheel wordt weerspiegeld.
 
Over de film
Dit autonome verhaal over de verliefdheid van de Joodse intellectueel Charles Swann voor de schone Odette de Crécy, is verfilmd als Un Amour de Swann door regisseur Volker Schlöndorff.Swann maakt ondanks het heersende antisemitisme onderdeel uit van de Parijse beau monde, als hij de mysterieuze Odette ontmoet. Ondanks de waarschuwingen uit zijn omgeving, ontpopt ze zich tot zijn grote liefde. Odette komt in tegenstelling tot Swann uit een lagere sociale klasse, waardoor hun liefde bij voorbaat gedoemd is om te mislukken. Parallel aan deze onmogelijke romance, onderneemt Swann's vriend, de homoseksuele Baron de Charlus, verwoede pogingen om een onwillende jongeman te verleiden. Schlöndorff brengt met deze literaire film de vergeten belleépoque weer tot een sprankelend leven.
 
Over Rokus Hofstede
De film wordt ingeleid door Rokus Hofstede. Hofstede vertaalde samen met Martin de Haan verschillend werk van Proust. In 2015 verscheen bij Uitgeverij Athenaeum Swanns kant op, de vertaling van het eerste deel van Proust romanscyclus. Het Vlaamse cultuurmagazine Rekto:Verso interviewde Hofstede naar aanleiding van deze veelbesproken uitgave, over het vertalen van Proust. Lees het interview hier terug.
Ook dit programma is gratis i.c.m. de Literatuurhuispas. De Literatuurhuispas krijgt u als u Huisvriend van Het Literatuurhuis wordt. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.